AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

workshop tips

Nederlandse rubber mat op de werkbank
Bij Leo (van http://www.radioamateurshop.nl) zag ik een goed idee dat ik overgenomen heb. Hij heeft een rubber deurmat op de werkbank liggen. Het voordeel is dat geplaatst apparatuur niet beschadigd door de zachte ondergrond. Daarbij, als je een schroefje of component laat vallen, valt het tussen de rubber randen en als er een apparaat op wordt geplaatst, raakt het apparaat niet beschadigd. Het is ook ondervonden dat het handig is bij het werken met kleine schroefjes, deze rollen niet van de werkbank af hetgeen een hoop zoekwerk scheelt.

image is loading...


Helaas is mijn variant minder "elegant" omdat de bovenkant nog wat vlakke randen heeft en naast de grote holtes er ook kleine holtes zijn. Een betere variant is de mat met "wiebertjes" als vorm. Maar voor minder van 5,00 hoor je mij niet klagen over deze mat.
Een extra voordeel is dat rubber isoleert. Ik zal het niet aanbevelen om onder spanning te testen, maar ik weet hoe het in de werkelijkheid kan gaan en als je dan onder spanning test, is het op een rubber mat veiliger dan op een houten of metalen (!) ondergrond.

image is loading...


(Test van een 0D3/VR-150 spanningsregelaar. Via een variac, gelijkrichter en een 5K weerstand aan de buis verbonden om de werking te testen.)

Nederlandse soldeerbout aan de massa
Wanneer er aan gevoelige elektronica wordt gewerkt, wordt er doorgaans goed op gelet dat er niets beschadigd raakt door elektrostatische ontlading (ESD; Electrostatic Discharge). Een ESD-mat, polsbandje en meer voorzorgsmaatregelen om (voornamelijk) microchips te beschermen tegen ontladingen. Als er aan een (moderne) radiozendontvanger wordt gewerkt met chips, is het daarom ook aan te bevelen om de gebruikte soldeerbout aan de massa te verbinden. Om precies te zijn, aan de massa van de antenne connector. Verstandig is om via een weerstand de massa van de antenne aansluiting aan de punt van de soldeerbout te verbinden. Dus als er een soldeerbout met een coax connector gezien wordt, is het duidelijk waarvoor deze aansluiting is.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416