AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

AM-65/GRC

Nederlandse inleiding
De AM-65/GRS is een audio versterker met voedingseenheid. Deze kan één op één gekoppeld worden met een TR-70/GRC zendontvanger of als audio versterker gebruikt worden voor meerdere zendontvangers in een grotere opstelling. Dit apparaat is gebruikt door het Amerikaanse leger (rond 1951) en door diverse fabrikanten gebouwd, waaronder Philips.

Nederlandse specificaties
Er zijn negen elektronenbuizen toegepast. Namelijk:
- 2x 6AK6 (miniatuur) V2 en V3 als audio versterker;
- 3x 12AU7 (noval) V1, V4 en V5 als audio versterker;
- 2x 0B2 (miniatuur) V6 en V7 als 90V spanningsregelaar;
- 1x thermisch relais K1;
- 1x balast buis R32.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse blokschema
image is loading...


Het blokschema verklaart waarschijnlijk de werking grotendeels. Er gaat 6, 12, 24 (of 135) V in met eventuele audio signalen. Een RT-70/GRC kan gekoppeld worden om deze met 90V en 6,3V te voeden en audio te ontvangen voor de audio versterker. Er kunnen andere audio signalen worden ingevoerd en gemengd tot één kanaal om zo meerdere audio signalen te kunnen beluisteren.

Nederlandse voedingsspanning
De in te voeren voedingsspanning kan verschillen tussen 6, 12, 24, en 135VDC. Aan de binnenkant van het apparaat is met draaischakelaar [S-1] de gewenste spanning te kiezen. Let er wel op dat de corresponderende plug-in module is geplaatst. Dus als 24VDC als ingangsspanning gekozen wordt, dient ook de 24VDC module te zijn geplaatst én de schakelaar [S-1] op 24VDC gezet te worden. Zo kan er gekozen worden tussen een spanning van 6, 12 en 24VDC bij het toepassen van een plug-in module. Zonder plug-in module moet het geheel met 135VDC worden gevoed (en moet schakelaar [S-1] op 6V worden gezet).

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse frontpaneel
image is loading...

image is loading...


Nederlandse binnenkant
De onderkant van de eenheid:
image is loading...


image is loading...


De bovenkant van de eenheid:
image is loading...


image is loading...


De plug-in voedingsmodule via de achterkant in de eenheid geplaatst, in dit geval de 24VDC module:
image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse koppeling met RT-70/GRC
image is loading...


De AM-65/GRC is niet alleen een audio versterker, maar ook een voedingsmodule. Via een koppelkabel kan een RT-70/GRC 6m zendontvanger bovenop de AM-65/GRC worden gemonteerd. De voeding levert 90V en 6V om de zendontvanger te laten werken. Let er opdat de AM-65/GRC niet op stand [TR-70] wordt gezet zonder dat er een RT-70/GRC gemonteerd is. De spanningsregelaar in de voeding moet belast zijn door middel van een RT-70 om de voeding niet te beschadigen. Op het frontpaneel is een blokkeer schroefje geplaatst dat ervoor kan zorgen dat de schakelaar niet per ongeluk op stand [TR-70] gezet kan worden als er geen RT-70/GRC is gekoppeld. Dit blokkeerboutje kan ook naar de "parkeer" positie worden geplaatst om het boutje niet te verliezen. Het boutje is op de foto van het frontpaneel op de "parkeer" positie geplaatst. Als deze onder de knop in het open gaatje is geplaatst, is de [RT-70] stand geblokkeerd. Niet alleen de voeding is nu gekoppeld maar ook het audio deel. Zo kan de ontvangen audio gemengd worden met de audio van eventueel andere gekoppelde zendontvangers.

Nederlandse aanschaf
Let er bij aanschaf goed op of de plug-in module geplaatst is. Zo niet, kijk dan ook of de reserve zekering aanwezig is (aan de binnenkant van het apparaat). Zonder de plug-in module kan een RT-70/GRC niet gevoed worden. Het is ook raadzaam om te controleren of de buizen niet wit zijn uitgeslagen. Als deze wit zijn uitgeslagen, is er lekkage geweest en is er ongewenste lucht in de buis terecht gekomen. De overige componenten zijn dusdanig degelijk dat deze vrijwel onverwoestbaar zijn. Links op het frontpaneel is een schroefje geplaatst met twee plaatjes. Op deze twee plaatjes staat respectievelijk: 6V, 12V, 24V en 135V. (Voor en achterzijde.) Zo kan de corresponderende voedingsspanning worden aangeduid op het voorpaneel. Het ontbreken heeft uiteraard geen onvloed op de werking, wel op de (verzamelaars) waarde.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416