AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Radiosystem RS460 cavity band pass filter

Nederlandse Radiosystems RS460 cavity band pass filter
image is loading...

Na het ontmantelen van het oude ATF2 netwerk is veel "afgedankte" apparatuur op de markt gekomen. Naast de Ericsson F-955 en RS9044 zendontvangers ook de Radiosystem AB RS460 cavity band pass filter. De fabrikant Radiosystem AB is ook bekend als Ericsson. Op bovenstaande foto is één filter te zien zoals ik deze gekocht heb. Het stof kreeg ik er gratis bij. ;-) De behuizing is een aluminium "kist" dat in een 19" rek kan worden gemonteerd. De afmetingen van de filter zijn aan de ruime kant. Primair is dit bedoeld om grote vermogens aan te kunnen.

image is loading...

Op bovenstaande afbeelding zijn onder andere de aansluitingen te zien. De linker aansluiting is de rf ingang van de filter. De aansluiting is een verzilverde 7/16" connector. Aan de andere kant van de connector (in de behuizing) is een inkoppel lus te vinden. het ingekomen signaal wordt in de caviteit omgezet naar een elektromagnetisch veld. De hoek van de inkoppeling is onder een goek van 0...90 graden in te stellen om de hoeveelheid inkoppeling te kunnen bepalen.
De N-aansluiting, links op de foto, is de uitgang van de filter. Wederom is in de caviteit een koppel lus gemonteerd dat het elektromagnetische veld omzet in een signaal dat via de connector naar buiten kan worden gevoerd.
De componenten in het midden van de foto, is de aansluiting van de "stub". Door de "vleugelmoer" los te draaien kan de stub omhoog en omlaag worden bewogen. Door deze lengte in de caviteit te veranderen, verandert ook de exacte doorlaat frequentie. op de stub is ook een draaiknop te vinden, deze is ook voor de afstemming van de lengte, maar dan als fijn afstemming. Dus eerst wordt de stub ongeveer op de juiste hoogte vastgezet met de vleugelmoer waarna door middel van de draaiknop de frequentie nauwkeurig kan worden afgeregeld.

image

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse oorspronkelijke toepassing
De oorspronkelijke frequentie waarop deze filters zijn ingezet is tussen 460...468Mz. Het is zeer aannemelijk dat deze filters gebruikt zijn om het signaal van de zender te filteren. Het signaal van een zender is doorgaans veel breder dan van het ontvangen signaal en door toepassing van deze filters worden ongewenste zijbanden en eventuele harmonischen onderdrukt. De karakteristieke eigenschap van een cavity band pass filter is dat de doorlaat demping vrij laag is, dus weinig ongewenste verliezen. De doorlaatdemping is doorgaans vrij hoog waardoor deze filters erg geschik zijn voor een duplexer toepassing. (Zender en ontvanger in dezelfde band op een nabije frequentie.) Mede omdat de flank van de karakteristiek erg steil is.

Nederlandse ombouw naar amateurband
Op de website van Museum Jan Corver staat een beschrijving hoe de filter te gebruiken is op de 70cm amateurband. De modificatie is vrij eenvoudig. Het enige dat hoeft te gebeuren is het verlengen van de stub met ongeveer 5cm. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te bereiken. Er kan een stukje holle pijp op de stub worden getikt, maar dat kan los raken en is niet ideaal. De mooiste methode is om de stub samenstelling te demonteren en de pen met schroefdraad aan te passen. Door de pen op maat te draaien en er M8 schroefdraad op te snijden, kan een verlengbus op de pen worden geschroefd. Het mooiste is als de bus van (verzilverd) messing is dat hoogglans gepolijst is.

image is loading...

image is loading...

image is loading...

Nederlandse temperatuur compensatie
Op de voorkant van de behuizing is een kenmerkend cilindervormig dekseltje te zien. Achter dit kapje is een spiraalveer te vinden. De kern van de veer is verbonden aan een as dat door de behuizing in de caviteit uitkomt. In de caviteit is een relatief grote rechthoekige koperen lus gekoppeld aan de as. Naar verluid is dit geplaatst als temperatuurcompensatie. Wanneer de temperatuur veranderd, zet het metaal van de spiraalveer uit of krimpt waardoor de as een kleine hoekverdraaiing ondergaat. Daardoor verandert ook de stand van de koperen lus in de caviteit. Wanneer de as, en dus de lus in de caviteit, wordt verdraait, is inderdaad een verandering in doorlaatfrequentie meetbaar. Aannemelijk is dat deze veer en lus samenstelling gemaakt is om het krimpen en uitzetten van de caviteit mechanisch te compenseren.

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse S21 measurement after modification
image is loading...

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416