AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Radiosystem RS951

Nederlandse inleiding
Van het oude NMT450 mobiele telefonie netwerk is Ericsson en Radiosystem apparatuur door KPN gedoneerd aan het museum Jan Corver in Budel voor de verkoop om inkomsten voor het museum te genereren. De Ericsson F-955 UHF zendontvanger, Radiosystem 9044 zendontvanger en Radiosystem 2062 UHF eindtrap zijn bekende voorbeelden van verkochte apparatuur. Ook is er minder bekende apparatuur (waarvan er ook kleinere aantallen waren) in de verkoop gekomen. De Radiosystem “RS 920” 10MHz referentie oscillator is een voorbeeld van mooie apparatuur dat in 2016 op de markt gekomen is.

Een minder bekend onderdeel is de Radiosystem “RS 951”. Feitelijk gezien is de model codering: TLD8+RXD8, maar de RS-nummers zijn in de praktijk beter herkenbaar. De RS 915 is rond november 1990 geproduceerd.

image is loading...

Nederlandse oorspronkelijke toepassing
De RS 951 is een 19” 1HE paneel met TNC connectoren aan de voorkant. De exacte functie heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar de functie is deels redelijk te herleiden. De RS 951 bestaat uit twee delen.

image is loading...


Het rechter deel is een splitter. Er komt één TNC signaal in en wordt gesplist naar acht TNC uitgangen. Er staat “RX OUTPUTS +2dB” bij de uitgangen. In de behuizing achter de conenctoren is een printplaat geplaatst. Er zijn enkele smd weerstanden op de print gemonteerd. De printsporen zijn duidelijk voor radiofrequentie signalen ontworpen omdat de vorm van de printsporen de functie van spoelen en condensatoren heeft. Aannemelijk is het dat het een aanpassing netwerk is zodat de ingangen en uitgangen 50 Ohm zijn. Mogelijk is er ook een filter functie ingebouwd in de print, maar dat zou door een meting bevestigd moeten worden. Omdat er meerdere zenders en ontvangers op één antenne gemonteerd zijn geweest voor de oorspronkelijke mobiele telefonie toepassing, is het aannemelijk dat deze splitter gebruikt is om de ontvangen antenne signalen over acht ontvangers te verdelen.

image is loading...


Het linker deel lijkt een “combiner” in plaats van een “splitter”. Aan de achterkant is een sub-d connector te vinden met acht coax ingangen. Via een “gepolariseerd component” (diode?!) worden de acht signalen gecombineerd naar één signaal dat via de TNC connector aan de voorkant wordt uitgevoerd. Wederom lijkt het erop dat het een toepassing is voor radiofrequente signalen omdat de breedte en vorm van de printsporen afgestemd lijken op 50 Ohm impedantie. Omdat het niet logisch lijkt om zender signalen op deze manier te combineren, is de exacte toepassing niet goed te herleiden. Aangezien het aantal ingangen gelijk is aan het aantal ontvangers is het aannemelijk dat de in te voeren signalen van elke zender en/of ontvanger komen. Maar de oorspronkelijke toepassing is nog gissen.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse toepassing anno 2016
Een mooie toepassing anno 2016 is wellicht een verdeler voor 10MHz referentie signalen. Het plan dat ik opgevat heb, is het vervangen van de print door een nieuw te ontwerpen print. Als er een 10MHz signaal wordt ingevoerd van een GPSDO of andere referentie oscillator (RS 910?!) kan het signaal gebufferd wordt en naar acht uitgangen worden gevoerd om meetapparaten te kunnen voorzien van een 10MHz referentie signaal. Door toepassing van Schmitt trigger chips kunnen blokgolven met een steile flank worden gemaakt. Door toepassing van een (inverting) buffer kan het signaal ook versterkt worden. Omdat de impedantie van chips hoog is, is het verstandig om een 50 Ohm weerstand in serie te plaatsen tussen de chip en de uitgang connector. Zo ontstaat er een 50 Ohm aansluiting en hiermee wordt de kans op ongewenste reflecties geminimaliseerd. Uiteraard is het ook mogelijk om delers toe te passen. Door te delen door 2 en/of 5 is het mogelijk om naast een 10MHz signaal, ook 5 en 1MHz signalen te verkrijgen. De referentie frequentie kan namelijk per apparaat verschillen. Er is ruim voldoende ruimte in de behuizing om een mooie distributie print te plaatsen. Het resultaat is een degelijk apparaat dat zeer goed van past kan komen in een serieuze meetplaats.

Nederlandse foto's
image is loading...

image is loading...

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416