AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Velleman VTSSC50N soldering station

Nederlandse Velleman VTSSC50N soldeerstation
20160807 - Alweer twee jaar geleden heb ik een Velleman VTSSC50N soldeerstation gekocht. Helaas is een "echte" van Weller te duur en het is voor mij hobby en geen werk, dus vandaar de "goedkopere" uit de markt. Totdat ik deze Velleman soldeerbout kocht, werkte ik met een Antex soldeerbout op netspanning. Ondanks dat ik er zr tevreden over ben, is solderen met een bout op netspanning aan elektronica niet aan te raden. Mede met het beperkte budget ben ik op zoek gegaan en de Velleman VTSSC50N is toen gekozen. Een afbeelding van het soldeerstation is hieronder weergegeven.

image is loading...


Het is een soldeerstation met een keramisch verwarmingselement. De soldeerbout werk op 24 VDC en heeft een temperatuur bereik van 150...420 graden Celcius. De punt is te verwijderen zodat er ook verschillende punten geplaatst kunnen worden. Ik heb tot nu te nooit de behoefte gehad om de punt te wisselen, dus alweer twee jaar zit de oorspronkelijke punt er op. De bout is 48 Watt. Met een draaiknop (potmeter) is de gewenste temperatuur traploos in te stellen. De soldeerbout heeft maar drie draden. En aarddraad en twee draden voor het verwarmingselement. Er is dus geen temperatuur sensor in de soldeerbout aanwezig. Aannemelijk is het dat bij een hogere temperatuur, de weerstand van het verwarmingselement verandert. Door het meten van de stroom (en dus weerstand bij gelijke spanning van 24 VDC), is waarschijnlijk af te leiden wat de actuele temperatuur is. Het is ook aannemelijk dat de led knippert in het ritme van het schakelen van de spanning. Als de led continu brand, zal er waarschijnlijk permanent 24 VDC naar de soldeerbout worden gestuurd. Als deze led knippert, zal de spanning naar de soldeerbout waarschijnlijk steeds onderbroken worden. Met deze PWM (Phase Width Modulation) wordt de gemiddelde hoeveelheid vermogen naar de bout geregeld en hiermee dus ook de temperatuur.

De prijs is relatief laaf en de soldeerbout werkt prima. Ik verwacht geen wonderen omdat dit soldeerstation onderin het markt segment zit. Het is aannemelijk dat het verwarmingselement niet het eeuwige leven heeft, maar voor ongeveer 15,00 is een vervangende soldeerbout te kopen.

Voor een beginnende hobbyist is het een prima apparaat. Ook voor de gevorderde hobbyist kan dit een prima apparaat zijn. Voor de professional zou ik toch een Weller, Hako of ander merk adviseren, maar de prijs is dan ook wel hoger. Een soortgelijk Weller soldeerstation kost ongeveer vijf tot zes keer meer dan deze Velleman.

Nb, ook het ZD-409 desoldeer pincet past op dit soldeerstation.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakd door aanbieden van onderstaande reclame.

open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416