> menu uitklappen <
algemeen
apparatuur foto's
APRS
banden
componenten
connectoren
documentatie
elektronenbuizen
filters/combiners
surplus (defensie)
surplus (industrie)
surplus (telefonie)
mechanica
meetapparatuur
tijdstandaard/GPSDO/OSC
meetapparatuur (info)
modificaties
naslagwerk
projecten
publicaties
modems/trackers
antennetuners
antennes
voedingen
(zend)ontvangers
reparaties
schakelingen
theorie
gereedschap
EMC/EMI
werkplek
component archive
soldering
workshop tips
veiligheid
avionica
overig
|
soldeerwerk reinigen
|
In het gebruikelijke 60/40 soldeertin voor elektronica zit hars. Vandaar dat het ook wel harskern soldeertin wordt genoemd. Door deze toevoeging vloeit soldeertin mooi uit over metalen delen zoals printsporen. Soldeertin zonder hars is zonder toevoeging van flux (dat het zelfde effect heeft als hars ín soldeertin) voor elektronica niet bruikbaar. Helaas blijven er na solderen vaak hars resten achter. Dit ziet er lelijk uit en het is niet goed te controleren of de solderingen goed gelukt zijn. Vandaar dat het mijn voorkeur geniet om printplaten na solderen vrij te maken van harsresten.

Hierboven staat een voorbeeld van het reinigen van een print. (In dit geval is het de microfoonaansluiting van een Yaesu FT-817 zendontvanger.) Links is de print te zien zoals deze de fabriek verlaten heeft. De SMD geplaatste componenten zijn vrij van harsresten omdat de print na het SMD solderen gereinigd is. De overige (grotere) componenten zijn met de hand geplaatst waarbij hars resten zijn achtergebleven. Denk hierbij aan draad aansluitingen, connectoren of andere componenten die niet met een "pick and place machine" te plaatsen zijn. Met een tandarts sonde (krabber) zijn mechanische de hars resten los gekrabd. Houd er rekening mee dat bij vers soldeerwerk het hars nog zacht is waardoor het heen en weer gesmeerd wordt in plaats van dat het los breekt. Dus laat de print voldoende afkoelen voordat het hars verwijderd kan worden. Na het mechanische verwijderen van de meeste hars kunnen met behulp van wattenstaafjes en Isopropyl alcohol (90...100 %) de laatste hars resten worden opgelost en weggepoetst. Hoe meer hars er mechanisch verwijderd is, des te beter het resultaat. Anders wordt de grote hoeveelheid over de print uitgesmeerd waardoor er een matte vlek op de print ontstaat. Houd er rekening mee dat alcohol brandbaar is, dus pas op met vonken en vuur. 70 % Isopropyl alcohol werkt ook goed, maar door dat er 30 % water aanwezig is, blijft er iets vocht achter dat wel moet verdampen om kortsluiting te voorkomen.
|
Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.
|
Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakd door aanbieden van onderstaande reclame.
|
|