AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Yaesu FT-8x7 (TC)XO

Nederlandse inleiding
20170130 - Elke Yaesu FT-8x7, ofwel FT-817(ND), FT-857(D) en FT-897(D), heeft een oscillator print met een 22,625 MHz kristal oscillator. Dit oscillator signaal wordt met drie vermenigvuldigd tot 67,875 MHz dat als klokfrequentie gebruikt wordt in deze zendontvangers. De oscillatoren zijn bekend als "ref. unit" ofwel "reference unit" dat, zoals de naam al aangeeft, zorgt voor de referentie frequentie.

Nederlandse XO of TCXO
De oscillator is op een printje gemonteerd zodat de gehele oscillator zonder gereedschap vervangen kan worden indien gewenst. Van deze mogelijkheid heeft Yaesu ook gebruik gemaakt doordat de eerste modellen met een niet temperatuur gecompenseerde oscillator (XO) waren uitgerust en de latere modellen uitgerust zijn met een wl temperatuur gecompenseerde (TCXO) oscillator. Kristallen zijn gevoelig voor temperatuurinvloeden. De frequentie verandert bij temperatuursveranderingen. Bij smalle (CW/SSB) signalen resulteert dit in merkbaar het (onwenselijk) verlopen van de zend- en ontvangstfrequentie. Bij brede (AM/FM) signalen is dit verloop nauwelijks merkbaar omdat het verloop in verhouding tot het brede signaal te klein is om hinderlijk te zijn. Een FT-817(ND) is ontworpen voor portabel gebruik, dus temperatuurwisselingen uit de omgeving is denkbaar n dus hinderlijk. De oscillator frequentie van een kristal is (in beperkte mate) te corrigeren door een condensator in serie met het kristal te plaatsen. Wanneer er een variabele condensator (of varicap diode) wordt toegepast, dan is de capaciteit van de schakeling te veranderen. Door veranderen van de capaciteit verandert ook de oscillator frequentie. Zo kan veroudering van het kristal periodiek (zoals jaarlijks) worden gecorrigeerd. Echter wordt de temperatuursverandering niet gecompenseerd. Door een schakeling toe te passen met onder andere een varicap diode en een temperatuurgevoelige weerstand kan de oscillator frequentie worden gecompenseerd bij temperatuursveranderingen. Een temperatuurgevoelige weerstand verandert van weerstand afhankelijk van de temperatuur. De stroom door de weerstand (en dus ook de spaning over de weerstand) verandert met de temperatuursveranderingen. Wanneer deze (temperatuurafhankelijke) spanning gekoppeld wordt aan de varicap diode, verandert de capaciteit (en dus ook oscillator frequentie) van de schakeling. Volgens dit laatste ontwerp werkt een TCXO (Temperature Compensated X-tal Oscillator).
Een upgrade naar een TCXO is aan te raden wanneer er met smalle (CW/SSB) signalen gewerkt wordt bij wisselende temperatuurcondities.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse versies
Aanvankelijk zijn de eerste FT-8x7's uitgerust met een niet temperatuur gecompenseerde oscillator (XO). Deze is rechts afgebeeld op onderstaande foto. Latere Yaesu modellen hebben een originele TCXO. Deze is afgebeeld in het midden van onderstaande foto. Er zijn ondertussen ook "namaak" TCXO's op de markt. En van de "after market" oscillatoren is links op onderstaande foto afgebeeld. Opgemerkt moet worden dat de linker oscillator ondersteboven is geplaatst ten opzichte van de andere twee. Houd er dus rekening mee dat de oscillator niet afgeregeld kan worden als deze in de zendontvanger is geplaatst! Via de de opening in de behuizing is met een afregelschroevendraaier de oscillator bij te regelen, maar dat is dus niet mogelijk met de oscillator in de zendontvanger geplaatst. Er is dus een aanvullende testopstelling nodig om de after market oscillator af te kunnen regelen. Het levert dus extra werk op bij afregelen en het is daarmee te overwegen om Yaesu "een paar centen" te gunnen en een originele TCXO aan te schaffen...

image is loading...

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416