AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Racal Cougar components

Nederlandse inleiding

zendontvangermicrofoonaccu
klein
accu
groot
portabele
antenne
eind-
versterker
netvoedingafstands-
bediening
externe
luidspreker
PRM4515L
?
MA 4516A/B
MA 4025
?
TA 4523
?
MA 4730
ST 791748
portabel laag vermogen
ja
ja
ja
nee
ja
nee
nee
nee
nee
portabel hoog vermogen
ja
ja
nee
ja
ja
ja
nee
nee
nee
voertuigset
ja
ja
nee
nee
nee
ja
nee
ja
ja
basispost
ja
ja
nee
nee
nee
ja
ja
ja
ja

Nederlandse antenne
Ten behoeve van portabel gebruik zijn er flexibele helical antennes gemaakt. Deze antennes zijn voor diverse frequenties gemaakt afhankelijk op welke frequenties de zendontvanger werkt. Vaak zijn de antennes voorzien van een label met de bijbehorende frequentie zoals "80 MHz". De lengte van de antenne is afhankelijk van de frequentie. Hoe hoger de frequenties, des te korter de antenne. De toegepaste connector is een "male" TNC connector. Bij gebruik in een vaste of mobiele opstelling is doorgaans gebruik gemaakt van een externe antenne. Het is verstandig om het schroefdraad van de TNC connector te voorzien van een klein druppeltje olie zoals naaimachnieolie of WD40 om het schroefdraad in goede conditie te houden. Hiermee wordt slijtage aan het schroefdraad berperkt.

Nederlandse accu's - MA 4516A, MA 4516B en MA 4025D
De PRM4515L zendontvanger kan portabel worden gebruikt door het plaatsen van een accupak onder de zendontvanger. Door middel van een vergrendelde bajonetsluiting kan de accu onder de zendontvanger wordt geklikt. De accu's bevatten een metalen deel waardoor de verbinding mechanisch erg sterk is. Er zijn twee modellen accu's bekend, namelijk de MA 4516A en de MA 4516B.

Het MA 4516A model bevat een batterij NiCad cellen. Helaas zijn deze door de levensduur waarschijnlijk anno 2017 versleten. De behuizingen zijn hermetisch afgesloten en vervangen van de cellen is alleen mogelijk door het open zagen van de behuizing. Op advies van Dave; PA5DOF is het verstandig om de accus op ongeveer 50 tot 75% vanaf de onderkant horizontaal door te zagen. Hierbij blijven de metalen strips aan de zijkant redelijk in takt waardoor er draden aan kunnen worden gesoldeerd voor verbinding aan de accu cellen, laadcontacten en verbruikscontact.

Het iets langere MA 4516B model is een "lege" behuizing waarin acht 1,5 V AA accu's kunnen worden geplaatst. Helaas is dit model schaars omdat deze gewild is. Dit model is duidelijk te herkennen aan twee duimschroeven aan de onderkant waarmee de behuizing kan worden geopend. Het oorspronkelijke voordeel van dit model is dat er AA accu's meegenomen kunnen worden naar locaties waar geen netspanning voor een lader beschikbaar is.

imageVoor portabel gebruik van de eindtrap is er een accupack beschikbaar. De MA 4025D batterij bestaat uit een degelijke kunststof behuizing dat voorzien is van NiCad accu's. Zo kan de eindtrap met 12 VDC worden gevoed. De capaciteit van deze batterij is 4.500 mAh. Het aantal laadcycli is ongeveer 500 keer. NiCad accu's zijn naar huidige maatstaven verouderde techniek waarbij NiMh accu's de huidige stand der techniek zijn. Het accupak is 230 mm breed, 79 mm hoog en 89 mm diep en weeg 1,7 kg. Het temperatuurbereik van gebruik is -20...+55;C. Helaas zijn de, inmiddeld oude, accu's aan vervanging toe en de MA 4025D is moeilijk te vinden. Sporadisch worden deze te koop aangeboden op eBay, maar een prijs van 50,00 voor een oud accupakket mag stevig genoemd worden.
Ter verduidelijking het volgende: Accu is de afkorting voor accumulator, ofwel een onderdeel dat energie op kan slaan. (Zo bestaan er naast elektrische ook mechanische en pneumatische accumulatoren.) Wanneer er een samenstel van accu's is, spreekt men van een batterij. Ten onrechte worden deze twee definities vaak verwisseld.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse afstandsbediening E-C-U MA 4730
Voor mobiel gebruik is de External Control Unit (ECU) ontwikkeld met modelnummer "MA 4730". Dit is een (bekabelde) afstandsbediening waardoor de zendontvanger (in eindrap) op afstand te bedienen is. Hiermee kan de zendontvanger en eindtrap in de kofferbak van de auto worden geplaatst en via het bedieningspaneel de zendontvanger vanaf de bestuurderspositie worden bediend. Een vijf meter lange kabel met nummer 790654 (en twee 105 Clansman connectoren) wordt verbonden tussen de afstandsbediening en de eindtrap van de zendontvanger. De afstandsbediening wordt gevoed vanuit de eindtrap. De microfoon kan met de afstandsbediening worden verbonden. Er kan ook via een tweepolige connector een luidspreker worden gekoppeld aan de afstandsbediening. Er is (via pen F) een dataverbinding tussen de astandsbediening (via de eindtrap) en de zendontvanger. De lokale bediening op de zendontvanger wordt genegeerd en door de bediening op de afstandsbediening overgenomen. (De zendontvanger moet wel zijn ingeschakeld.) Op de afstandsbediening is een display geplaatst zodat het kanaalnummer zichtbaar is. Het rode display is door middel van een drukknop ook uit te schakelen. Het kanaalnummer, geluidssterkte en modus (CLR, A of B) is te schakelen. De encryptie sleutels kunnen zelfs op afstand worden gewist door middel van een "ZERO" mogelijkheid op de afstandsbediening.

Nederlandse luidspreker

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse programmer - MA 4073
image is loading...
Tekening van Racal Cougar MA 4073 programmer.keypad van MA 4073B
1
2
3
Ton/off
<>
On/Off
4
5
6
Frx
Rnd
Zall
7
8
9
Ftx
A/D
Fzd
EXEC
0
CE
CHAN/Frx
KEY
FILLkeypad van MA 4073G
1
2
3
HOP
BAR
ON/OFF
4
5
6
SEC
ALL
ZERO
7
8
9
Frx
COM
NET
EXEC
0
CE
Ftx/Frx
CHAN
FILL

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416