> menu uitklappen <
algemeen
apparatuur foto's
APRS
banden
componenten
connectoren
documentatie
elektronenbuizen
filters/combiners
surplus (defensie)
surplus (industrie)
surplus (telefonie)
mechanica
meetapparatuur
tijdstandaard/GPSDO/OSC
meetapparatuur (info)
modificaties
naslagwerk
projecten
afregelen FT-8x7(D)
counter prescaler
CTCSS module
FT-2000 headset
FT-2000 remote
FUP1DZS meetzender
Geloso G.1/1040-A
Geroh AKAC019 liermast
go-kit FT-7800
headset (Avcomm)
RF power amplifier
hoofdtelefoon versterker PL500
Icom IC-25E
Kerona AR-301 rotor
KLV 400 RF PA ombouw
MFJ-948 antenna tuner
Nixie clock
parallelle poort controller
Pixie CW TX
programmeren FT-8x7
TH-D7E tracker
uTracer 3+
VSWR SA meetbrug
Yaesu FT-857/897 meter
zwaai Alinco DR-135E MkII
publicaties
modems/trackers
antennetuners
antennes
voedingen
(zend)ontvangers
reparaties
schakelingen
theorie
gereedschap
EMC/EMI
werkplek
veiligheid
avionica
overig
|
inleiding
|
Ten behoeve van portabel gebruik wil de ik en "gokit" maken. Ik heb eerder al een aantal projecten gehad, maar eigenlijk nooit helemaal naar wens waarop ik nog een poging gewaagd heb. De gedachte is dat ik een V/UHF zendontvanger mee kan nemen in een deugdelijke (bij voorkeur waterdichte) behuizing dat gevoed wordt door ene interne accu. Zo kan de zendontvanger "in het veld" ook gebruikt worden. Wanneer ik bijvoorbeeld voor scouting een mobiele uitrusting nodig voor in de auto, ben ik in één keer klaar met een gokit. Het resultaat is hieronder zichtbaar evenals hoe de gokit geconstrueerd is.
 Ik heb een Amerikaanse munitiekist gekocht omdat deze deksel over de lange kant scharniert in plaats van langs de korte kant zoals de Europese vartiant. De wens is dat er geen gaten in de behuizing hoeven te worden geboord om ervoor te zorgen dat de behuizing waterdicht blijft. Hiermee is het aannemelijk dat er een zelfdragend frame toegepast wordt waarop alle componenten kunnen worden gemonteerd. Ook is de wens dat de antenne direct op de gokit gemonteerd kan worden zonder tussenkomst van (verloop)kabels. Daarbij is het wenselijk dat er ook een aantal kabels in de behuizing meegenomen kan worden zoals een voedingskabel voor een "sigaretten" aansluiting in een auto.
|
frame
|
Een collega heeft drie aluminium panelen van 3 mm dik op maat geknipt. Aan elkaar lassen is een mogelijkheid, maar hier heb ik de middelen niet voor en de wens is om het project zelfstandig te kunnen realiseren. De panelen met hoekprofielen en popnagels verbinden is een goede mgelijkheid. Maar graag wil ik de panelen niet ontsieren met de koppen van popnagels. Er bestaan ook popnagels met een verzonken kop, maar die waren in de buurt niet te verkrijgen en een nadeel is dat er altijd een gaatje in het midden is. Na wat puzzelen heb ik aluminium klinknagels gevonden. Hiermee is de verbinding aan één kant van de plaat vlak en bijna onzichtbaar. Het enige speciale gereedschap dat benodigd is, is een zogeheten dopper. Een dopper is een drijver met een holte aan het einde. Door met een dopper op de pen van een klinknagel te slaan, wordt de klinknagel gestuikt waardoor er een bolling ontstaat dat de twee delen tegen elkaar aanklemt. De kop van de klinknagel moet wel verzonken zijn in het plaatmateriaal aan de "gladde kant". Met een verzinkboor kan het plaatmateriaal voorzien worden van een schuine kant van de gaten. De prijs van een dopper en een handje vol klinknagels is betrekkelijk laag en zo kan je zelf een frame maken dat er netjes uit ziet. Let erop dat de vorm van het frame grotendeels de sterkte bepaalt. In bij geval heb ik de klingnagels niet in één lijn geplaatst maar zigzaggend versprongen. Ook is er een extra "rib" geplaatst voor sterkte dat meteen als accu steunt dient. Met een vijl en schuurpapier kunnen eventuele oneffenheden worden gecorrigeerd. Het is mogelijk om het frame te lakken, maar ik heb besloten om het frame in te smeren met een dun laagje olie. Lak kan snel beschadigen en aliminium is in dit ontwerp niet gevoelig voor corrosie.



|
Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.
|
bekabeling
|
De accu past in een holte zodat deze opgesloten is en niet gaat "zwerven" of kortsluiting kan veroorzaken. Let er wel op dat de accu tegen de vlakke kant van de klinknagels geplaatst wordt om beschadiging (of perforatie) van de accu wordt voorkomen. De zendontvanger is ondersteboven geplaatst zodat de antenne aansluiting aan de bovenkant gepositioneerd is. De gebruikte Yaesi FT-7800 kan via een afstandbediening worden bediend waardoor het bedieningspaneel toch op de bovenkant geplaatst kan worden. Omdat het plaatmateriaal voldoende dik is, is er M3 draad in het paneel getapt om de houder van het frontpaneel te kunnen bevestigen. De bekabeling is niet ingekort omdat er voldoende ruimte is en de kans op grote inductie verwaarloosbaar is. Later kan de bekabeling altijd nog worden ingekort als die wens bestaat. Er is extrta ruimte over waar mogelijk nog APRS apparatuur wordt geplaatst zoals een GPS ontvanger en ene TinyTrak APRS tracker. Vooralsnog zijn dit alleen nog plannen. Net zoals het plaatsen van een compacte voltmeter om de accuspanning te kunnen controleren.


|
Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.
|
|