AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Logper antenna 1,35...9,5 GHz

Nederlandse algemene informatie
Recent heb ik voor minder dan € 10,00 een antenne(tje)gekocht. Het is een logperiodische (afgekort logper) antenne gekocht die bedoeld is voor 1,35...9,5 GHz. Het kenmerkende van een logper antenne is dat deze een richteffect heeft, net als een Yagi antenne. Get grote verschil met een Yagi antenne ois dat een logper antenne breedbandig is waarbij een Yagi antenne smalbandig is. Een smalbandige antenne is op één specifieke frequentie resonant en naar mate de frequentie verde bij de resonantiefrequentie vandaan gaat de prestaties slechter worden zoals bij zenden meer reflectie van de antenne terug de zender in hetgeen ongewenst is. Een logper antenne is over een groot (of hele) bereik van de antenne te gebruiken als zendantenne. In dit geval is de staandegolfverhouding (VSWR) maximaal 2,5 over het gehele bereik. Dit is geen bijzonder lage VSWR, maar dit is wel over het hele bereik waarbij een Yagi antenne veel hogere VSWR waarden heeft ver bij de resonantiefrequentie vandaan.

image is loading...

De antenneversterking ligt tussen 5...6 dB. Deze antennes zijn bij uitstek geschikt voor ontvangst. Een gebruikelijke toepassing is voor EMC metingen, hoewel de antennekarakteristieken wel bekend moeten zijn voor een gecalibreede meting. Maar zoals aangenomen mag worden heeft een antenne van een paar Euro geen calibratiecertificaat. De bouw is degelijk. De basis is een geëtste printplaat met een stuk ridgid coax als transmissielijn dat eindigt in een female SMA connector. Ik heb er nog geen concrete toepassing voor, maar het is handig om bij de hand te hebben voor diverse (EMC) testen. En voor dit geld is deze nice to have antenne prima.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakd door aanbieden van onderstaande reclame.

open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416