AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

s-meter

Nederlandse s-meter
inleiding
Met een s-meter kan de ontvangen signaalsterkte van een ontvanger worden weergegeven op de logaritmische schaal. Zo is met een s-meter de signaalsterkte op een (zend)ontvanger de signaalsterkte van het tegenstation af te lezen. De meeste s-meters geven de schaal van S1 tot en met S9 weer. Grotere meters gaan tot S9 +20 dB of zelfs tot S9 + 60 dB. Van S1 tot en met S9 is het verschil in signaalsterkte 6dB. De stappen van S9 en sterker zijn stappen van 10 dB. In 1981 is door de IARU regio 1 vastgesteld dat S9 gelijk staat aan -73 dBm bij 50 Ohm voor ontvangers tot 30 MHz. S-meters voor 30 MHz en hoger zijn 20 dB (een factor 100) minder gevoelig. De signaalsterkte is het signaal dat aan wordt geboden bij de antenne connector en zonder modulatie, dus minimale bandbreedte.

oude s-meters
Oude ontvangers hanteren 100 uV voor S9 in plaats van de huidige 50 uV.

kalibratie
Gebleken is dat niet elke ontvanger een even kritische/nauwkeurige s-meter heeft en vaak afwijkt. Ook is het goed denkbaar dat een s-meter waarde per band kan variŰren. De kalibratie van een s-meter is dan te overwegen. Door een 50 Ohm signaalgenerator aan te sluiten op de ontvanger ingang kan een draaggolf ge´njecteerd worden in de ontvanger. Door een specifiek signaalsterkte te gebruiken is te controleren of de s-meter de corresponderende S-waarde aangeeft en desgewenst kan de afwijking afgeregeld worden.

maximale signaal
Let op! Signalen die sterker zijn dan +13dBm (S9+86) zullen waarschijnlijk een ontvanger beschadigen. Deze is in de tabel opgenomen als "magische 1 V grens" van.

conversietabel
Hieronder staat de conversietabel voor het omrekenen dan het vermogen/spanning dat correspondeert met de s-waarde.

image is loading...

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakd door aanbieden van onderstaande reclame.

open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416