AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

symbolen

Nederlandse APRs symbolen
Ter visuele indicatie van het type (of soort) station is het mogelijk om een symbool te koppelen aan het uitgestuurde bericht. Door twee karakters mee te sturen met een bericht kan aangegeven welk symbool van toepassing is. Er zijn twee tabellen vastgesteld met symbolen. In de basis kan met het teken "/" of "" gekozen worden uit welke tabel een symbool moet komen en met het tweede teken kan de positie van het specifieke symbool worden aangeduid. Er is een uitzondering op deze regel! Door de "/" of "" te vervangen door een ander teken kan een "overlay" worden bereikt. Bovenstaande lijkt complex, maar het valt erg mee. Waarschijnlijk wordt het snel duidelijker door onderstaande voorbeelden.

De officiŽle lijst met symbolen is hier te vinden: http://www.aprs.org/symbols/symbolsX.txt

Nederlandse symbool tabellen
image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse symbool selecteren
Hierboven staat de tabel met symbolen (geen iconen) voor APRS. Het is mogelijk om met twee karakters een symbool te kiezen. Het eerste karakter bepaalt welk hokje van de tabel wordt geselecteerd. Het tweede karakter bepaalt of de primaire (linker) of de secundaire (rechter) tabel wordt geselecteerd. De primaire tabel wordt geselecteerd met een slash en de secundaire tabel wordt geselecteerd met een backslash.

Als je bijvoorbeeld een weerstation aan wil duiden is de combinatie van karakters "W/". Wil je een groen rondje is de combinatie "W".

Er is een extra mogelijkheid voor de secundaire tabel. Voor de vakjes met een gele achtergrond, is het mogelijk om een ander karakter neer te zetten. Als je zo bijvoorbeeld een groen rondje wil met een "P", vul je "WP". De "W" staat voor welk vakje het is en omdat het geen "/" of "" is, wordt herkend dat het de secundaire tabel is en wordt de "P" over het betreffende symbool geplaatst.

De symbolen hebben ook een betekenis. De rode ruit uit de secundaire tabel onder "a" is voor communicatie in noodsituaties (EmComm; Emergency Communications). Omdat het in de secundaire tabel is, kan er een ander karakter in de ruit worden geplaatst. Zo was voor DARES, de Nederlandse amateurradio nooddienst, de letter "D" gerederveerd. DARES APRS stations waren zo te herkennen. Het DARES APRS symbool was de combinatie "aD". Helaas heeft DARES APRS niet actief gebruikt en is door andere prioriteiten bij de APRS organisatie de aanduiding "aD" vergeven aan een andere toepassing.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416