AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Yaesu FTM-100

Nederlandse min ervaringen
imageIk heb de Yaesu FTM-100 een lange tijd gebruikt en ik ben er zeer tevreden over. De bediening is prima. Voor APRS zit alle functionaliteit er in zoals je mag verwachten. Er kunnen berichten worden verzonden en ontvangen en door een ingebouwde gps ontvanger is het een volwaardige tracker. Een mooie optie is 'APRS mute' zodat de ontvangen packet signalen worden onderdrukt zodat je niet naar de AFSK tonen hoeft te luisteren. Er zit een uitgebreide 'ringer' in dat een signaal afgeeft als er bijvoorbeeld een data pakketje wordt ontvangen. Er is ook een TNC ingebouwd zodat deze direct aan een pc aangesloten kan worden om een APRS station te kunnen vormen zonder dat een losse modem/TNC nodig is.
Een kanttekening/beperking is dat als de set gebruikt wordt als APRS station/tracker, er geen andere (spraak) verbinding gemaakt kan worden.
Uiteindelijk ben ik overgestapt op de FTM-300 omdat ruimte communicatie niet mogelijk is en de FTM-300 op twee banden tegelijk kan ontvangen.

Nederlandse ongeschikt voor ruimtecommunicatie
Er kan gekozen worden uit drie paden van de data. Omdat 'vroeger' veel verkeerde paden werden toegepast zoals RELAY en WIDE7-7, kan het pad in de FTM-100D niet vrij worden gekozen. Er is keuze uit drie mogelijkheden. In de basis is dat goed omdat voorkomen wordt dat het netwerk vol loopt met onnodig herhaalde data. Echter is het hiermee niet mogelijk om een alternatief pad in te voeren. Voor communicatie met/via het International Space Station (ISS) moet het pad "ARISS,WIDE2-1" worden toegepast. Het ISS 'luistert' alleen maar naar ARISS pakketten en WIDE2-1 is nodig zodat de data ook naar een igate 'hopt'. Omdat ARISS niet in te stellen is, is de FTM-100D ongeschikt voor ruimtecommunicatie. Omdat de ingebouwde TNC geen mogelijkheid heeft om extern ingevoerde data te versturen, is dit ook geen mogelijkheid. (Kenwood apparatuur heeft wel een volwaardige TNC ingebouwd die extern aangestuurd kan worden.) De Yaesu FT-3D is wel geschikt omdat elk denkbare pad in te stellen is!

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416