> menu uitklappen <
algemeen
apparatuur foto's
APRS
banden
componenten
connectoren
documentatie
elektronenbuizen
filters/combiners
surplus (defensie)
surplus (industrie)
surplus (telefonie)
mechanica
meetapparatuur
tijdstandaard/GPSDO/OSC
meetapparatuur (info)
modificaties
naslagwerk
projecten
publicaties
modems/trackers
antennetuners
antennes
voedingen
Maas/KPO/Manson SPA-8230 voeding
Samlex SEC 1223 voeding
(zend)ontvangers
reparaties
schakelingen
theorie
gereedschap
EMC/EMI
werkplek
veiligheid
avionica
overig
|
inleiding
|
De Samlex SEC 1223 is een geschakelde voeding die 13.8 Volt DC levert met een maximale stroom van 23 Amp continu met 24 Ampère piek. De behuizing is van gemoffeld aluminium, de buiten maten zijn 182x220x59mm, gewicht is 1.5Kg. De voeding is voorzien van overspanningsbescherming, een stroombegrenzing en een kortsluitbeveiliging. Voor de koeling is een ventilator ingebouwd. (Jaren geleden door RAM als uitstekend en storingsvrij getest.)
Deze voeding is zeer conpact en daarmee handig voor op reis. Helaas zitten er schoefcontacten op waarmee het verwisselen van aders eenvoudig is met de gevolgen van dien. Daarom wilde ik er een Speakon NL4MP schassisdeel monteren als connector voor de voedingsspanning. En hieronder staat de operatie beschreven.
Aanzicht van de binnenkant van de voeding vanaf de voorkant gezien.
Aanzicht van de binnenkant van de voeding vanaf de achterkant gezien.
|
connector monteren
|
Ik wilde een Speakon NL4MP chassisdeel monteren. Dat kan op twee manieren. Montage vanaf de voorkant van het paneel of via de achterkant. Wanneer de pandeeldikte een dikte heeft van ongeveer 2mm, plaats ik het chassisdeel liever vanaf de achterkant. Dan is het mooi vlak afgewerkt in het paneel, mits verzonken M3 boutjes toegepast. Wanneer de paneeldikte minder of meer is, is montage vanaf de buitenkant het best. Gelukkig is het paneel hier van de goede dikte en is montage vanaf de achterkant mogelijk. Met een kegelvormige boor is het mogelijk om ronde gaten van de juiste maat te maken. Na centeren, voorboren met 3mm is het gat op maat gemaakt met de kegelvormige boor. De bramen zijn weggehaald met een ronde "zoetvijl".
 Daarna heb ik het chassisdeel vanaf de buitenkant door het paneel gestoken, met een winkelhaak haaks gezet en de boorplaatsen door de montagegaten op het paneel afgetekend. Met een 3mm boor zijn de schroefgaten geboord. En als laatste stap zijn de gaten verzonken om de kop van de boutjes kwijt te raken. En met twee M3 boutjes met verzonken kop, twee kartelringen en twee moeren is de connector gemonteerd.
De bedrading is als volgt. Er zijn drie draden aan de rode plus pool gesoldeerd en drie draden aan de zwarte massa pool gesoldeerd van het chassisdeel. De solderingen zijn, vanzelfsprekend, afgewerkt met krimpkous. De reden dat er drie draden aan zijn gemonteerd is dat drie draden flexibeler zijn dan één draad met dezelfde doorlaat dan stroom. Aan de andere kant van de beide aders zijn soldeerogen gesoldeerd. Deze ogen zijn aan de originele voedingsstekker gemonteerd.
|
Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.
|
resultaat
|
Tada, hieronder staat het resultaat. De voeding is nu voor zien van een voedingsconnector. Letterlijk "Plug and Play".
De NL4MP connector op de achterkant van de voeding.
NL4FX-2 kabeldeel gemonteerd.
|
Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.
|
|