AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

MFJ-948 antenna tuner

Nederlandse MFJ-948
inleiding
Ik was op zoek naar een kruismeter voor het meten van vermogen en de staande golf voor de HF banden. Ik was aan het kijken naar een Daiwa kruismeter, maar ik bedacht mij dat een antennetuner met kruismeter wellicht interessanter is. Vandaar dat ik prijzen ben gaan vergelijken. Een MFJ-948 antennetuner met kruismeter is nieuw veel voordeliger dan een Daiwa kruismeter. Een Daiwa is netter afgewerkt en heeft een veel grotere meter. Maar aangezien het meten van vermogen en staandegolf alleen ter indicatie is, is een kleinere meter niet bezwaarlijk. MFJ heeft een scala aan antennetuners. Met vermogen-/staandegolfmeter, bypass, balun, rolspoel of aftakspoel, interne dummyload, externe dummyload en ÚÚn, twee of meer antenne uitgangen. Het oude model MFJ-948 heeft een grotere meter en een schakelbare spoel in plaats van een spoel met sleepcontact. En voor een mooie prijs heb ik een gebruikte MFJ-948 gekocht.

image is loading...

modificatie
De antenentuner was licht gemodificeerd. Er was een voedingskabel voor de verlichting aan het chassisdeel gesoldeerd. Hier ben ik niet kapot van, dus heb ik de draad verwijderd en de tuner weer in originele staat gebracht. Ik zit er nog wel aan te denken om de verlichting door middel van een gloeilamp te vervangen door led verlichting zodat het iets minder faal licht wordt, maar daar ga ik nog eens over nadenken.

image is loading...

image is loading...

binnenkant
Zoals het een echte mechanicus en experimenteel radio-onderzoeker betaamt ben ik uiteraard ge´nteresseerd in de binnenkant van apparaten. En aangezien ik niet de enige ben kan ik wellicht anderen mijn bevindingen delen. Vandaar dat hieronder twee afbeeldingen staan van de binnenkant van de tuner. De behuizing is net als de bouw, eenvoudig maar doeltreffend. Geen speciale technieken, maar gewoon een gevouwen bak van aluminium met plaatschroeven erin voor de deksel. De balun is ge´soleerd bevestigd met een boutje tussen twee blanke stukken printplaat. De as van de standenschakelaar is verlengd met een koppelbus en door een kunststof huls geleid door het voorpaneel. De connectoren zijn gewoon met twee boutjes bevestigd, maar wel met kartelringen voor goed massacontact. Zoals ik zei, eenvoudig maar doeltreffend. Voor de prijs waar je hier een nieuwe antennetuner koopt, kan je er geen bouwen. Twee luchtcondensatoren zijn vaak los al duurder dan hier een heel apparaat die te gebruiken is als tuner, vermogensmeter, staandegolfmeter, kabeltester, coaxschakelaar, balun, decoratief object of een combinatie van voorgaande. De bouw is eenvoudig maar doeltreffend. Het doet wat het apparaat moet doen en de prijs-/kwaliteitverhouding is gewoon goed.

image is loading...

image is loading...

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakd door aanbieden van onderstaande reclame.

open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416