AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

MFJ-901b antennetuner

Nederlandse inleiding
Voor een portabel HF station heb ik een compacte antennetuner gekocht. Een MFJ-901B. Deze is bijzonder compact, veelzijdig en doet wat deze moet doen. Voor QRP is deze geschikt omdat de afmetingen zeer beperkt zijn en tot kan er 200 Watt zendvermogen doorheen.

image is loading...

image is loading...

Nederlandse eigenschappen
De tuner kan 200 Watt aan, is geschikt van de 160 tot en met de 10 meterband. Deze tuner is geschikt voor diverse soorten antennes zoals een dipool, "inverted vee", langdraad, "vertical", richtantenne en andere coax gevoedde antennes. Er zijn SO-239 connectoren gemonteerd voor de verbinding met de zendontvanger en een coax gevoedde antenne. Er is een 1:4 balun gemonteerd voor een open lijn antenne die aangesloten kan worden via draadaansluitingen evenals voor de langdraadantenne.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse opmerkingen
Let er goed op dat de antennetuner goed geaard moet zijn. Hiervoor is een M6 vleugemoer op de achterkant te vinden om een draad aan vast te kunnen maken. Vooral bij langdraad antennes is dit noodzakelijk.

Nederlandse mechanische bouw
Als mechanicus kan ik het niet laten om te kijken naar de mechanische bouw van apparaten. En deze keer was deze tuner aan de beurt. Het is een bijzonder eenvoudige bouw, maar doeltreffend en netjes. In de praktijk is het niet meer dat een doosje met een spoel, schakelaar, condensatoren een een balun. Dus zoveel kan er niet aan mankeren. De basis is een aluminium "bakje" met een plaatstalen deksel. De componenten zitten mechanisch geod vast en het soldeerwerk is netjes. Kortom, een goed product.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse schema
Het schema is bijzonder eenvoudig. De werking is uit het schema duidelijk af te leiden. Twee luchtcondensatoren in de lijn met een schakelbare aftakkingen naar de massa via een spoel.

image is loading...

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416