AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

dummyload

Nederlandse beschrijving
Een dummyload ofwel kunstantenne is een weerstand die vaak een koelmogelijkheid heeft.

Nederlandse toepassing
Een dummyload is nodig als je een zender in wil kunnen schakelen zonder antenne of zonder dat je de radiosignalen uit wil zenden. Dit is bijvoorbeeld nodig als je metingen aan een zender wil verrichten. In plaats van de antenne wordt er een dummyload aangesloten. De radiosignalen worden dan omgezet in warmte. Wanneer je een zender inschakelt zonder dummyload of antenne, kan de zender het vermogen niet kwijt en raakt de zender (ernstig) beschadigd. Ook kan het leiden tot onjuiste meetresultaten als er aan de zender gemeten wordt terwijl de "afsluitweerstand" geen 50 Ohm is. Een dummyload is ook handig als je coax kabels wil testen. Door het eind van de kabel met een dummyload "af te sluiten" en via een staandegolfmeter een hf signaal op de kabel te zetten, is de reflectie (swr) af te lezen en daarmee de kwaliteit van de kabel met connectoren te bepalen.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse specificaties
Veelal heeft een dummyload een weerstand van 50 Ohm omdat dit de gebruikelijke impedantie ("weerstand") is voor professionele- en radioapparatuur. Het is van belang dat bij belasting en bij verschillende frequenties de weerstand gelijk blijft. Koolweerstanden zijn hiervoor geschikt. Draadgewonden weerstanden zijn ongeschikt, omdat deze als spoel gaan werken bij hoge(re) frequenties en daarmee de weerstand verandert. Deze weerstanden komen ook steeds vaker voor in chipvorm. Het is ook mogelijk om weerstanden in serie en/of parallel te zetten, zolang de totaalweerstand maar gelijk blijft. Dus twee 100 Ohm weerstanden parallel of twee 25 Ohm weerstanden in serie volstaan ook.

Nederlandse koeling
Dummyloads voor kleine vermogens hebben vaak een vergroot oppervlek door bijvoorbeeld koelribben om warmte kwijt te raken. Groot vermogen dummyloads zijn zelfs oliegekoeld om warmte kwijt te raken.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse soorten en maten
Er zijn meerdere soorten en maten. Hieronder staan de meest interessante zaken:

- Let op het maximale vermogen dat de dummyload kan hebben. 1W, 25W of bijvoorbeeld 1KW. Dan kan het ook nog zijn dat deze continu belast mogen worden of maar voor een voorgeschreven tijd. Zorg ervoor dat de dummyload meer vermogen kan hebben dan de zender als vermogen afgeeft.

- De maximale frequentie van een dummyload kan ook verschillen. Sommige gaan "maar" tot 1GHz. Kies dus een dummyload die een hogere frequentie kan hebben dan ze zender aan kan.

- Het soort aansluiting verschilt ook. Een gangbare aansluiting is met een PL- of N-connector. Dit hangt van de gebruikte frequentie en vermogen.

- Sommige dummyloads hebben een meetaansluiting dit is handig als je bijvoorbeeld een frequentiemeter aan wil kunnen sluiten.

Nederlandse bijzondere toepassing
Een bijzondere toepassing van een dummyload is voor onbemande stations. Repeaters zenden automatisch op het moment dat er een signaal wordt ontvangen. Wanneer de antenne beschadigd of bijvoorbeeld afbreekt door een storm, reflecteert het gemaakte signaal terug de zender in waardoor deze kan beschadigen. Hier is een beveiliging voor, namelijk een dummyload in combinatie met een circulator. Een circulator is het best te omschrijven als een rotonde voor hf signalen. Het ingekomen signaal wordt altijd doorgegeven naar de eerstvolgende "afslag". Wanneer er een zender, antenne en dummyload wordt aangesloten is de zender beschermd. Het rf signaal komt van de zender en neemt de eerste "afslag" naar de antenne en straalt het vermogen uit. Er komt geen signaal terug en de dummyload doet niets. Wanneer de antenne niet meer (al) het vermogen uit kan stralen, komt dit signaal terug. Dit gereflecteerde signaal neemt de eerstvolgende "afslag" en komt in de dummyload terecht. Zo wordt het zendvermogen omgezet in warmte. Van de dummyload wordt niets gereflecteerd, dus komt er geen zendvermogen terug in de zender. En zo is de zender eenvoudig beschemd.

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse waarschuwing
Het is mogelijk dat (chip)weerstanden Berylliumoxide bevatten. Dit is een zeer giftig (wit) materiaal dus pas hier mee op. Zolang de behuizing niet beschadigd is, is er niets aan de hand. Ga nooit zagen, boren of vijlen aan dergelijke hf weerstanden. Klik hier voor een apart artikel met uitgebreidere informatie.

Nederlandse voorbeeld meetopsteling
Op onderstaande afbeelding is een zender, dummyload (links) en frequentieteller te zien. Om de uitgangsfrequentie te controleren is er een frequentieteller aangesloten. Om de frequentieteller niet te beschadigen door het volledige zendsignaal in de frequentieteller te sturen, is er een dymmyload geplaatst. De meetuitgang van de dummyload is aangesloten op de frequentieteller. Hiermee is de zender met 50 Ohm "afgesloten" en komt er een (klein) meetsignaal uit de meetuitgang die aangesloten is op de dummyload.

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse voorbeelden
image is loading...


Hierboven staat een kleine verzameling van dummyloads. Met diverse connectoren en van een paar Watt tot 400W continu (1.200 piekbelasting).

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416