AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

frequentieteller

Nederlandse omschrijving
Een frequentieteller is een handig hulpmiddel om de frequentie van een elektrisch signaal vast te kunnen stellen.

Nederlandse toepassing
Een frequentieteller is zo bijvoorbeeld nodig om een sinusgenerator van een zender en ontvanger op de juiste frequentie te kunnen instellen. Een kristal is vaak de signaalbron en kan met een draaicondensator exact op de juiste frequentie worden gezet als het kristal iets afwijkt. Dan is op de frequentieteller de frequentie af te lezen en kan aan de condensator gedraaid worden tot de gewenste frequentie is bereikt.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse soorten en maten
Soms zitten frequentietellers in ander instrumenten. Functie-, wobbel- en/of sweepgeneratoren hebben doorgaans een ingebouwde frequenteteller net als meetzenders.
Let onder andere bij het aanschaffen van een frequentieteller op wat de maximale frequentie is. Zorg ervoor dat de frequentieteller een hogere frequentie kan meten dan het te meten signaal is. In de regel is het zo dat hoe hoger er in frequentie gemeten kan worden, de meters duurder worden.
Let ook op de nauwkeurigheid. Wil je het af kunnen lezen in het aantal kHz, Hz of misschien wel in 0,1Hz. In de regel is het zo dat hoe nauwkeuriger de meter is, hoe duurder.
Ook is het mogelijk om frequentietellers te vinden met een externe ingang voor het "kloksignaal". De interne "klok" bepaalt voor het grootste deel de nauwkeurigheid van de frequentiemeter. Met een extra nauwkeurig extern kloksignaal kan er dus nauwkeuriger worden gemeten.

Nederlandse persoonlijke ervaring
Ik maak gebruik van een Sayrosa 261 frequentieteller. Deze gaat tot 600MHz en is voor mij meer dan zat. Deze is voor mijn toepassing meer dan voldoende nauwkeurig. Deze weegt nagenoeg niets en voor een prima prijs.
image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416