AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Daiwa CN-101L

Nederlandse Daiwa CN-101L
De Daiwa CN-101L is een goede staandegolf (SWR) en vermogensmeter (PWR) die uitgevoerd is met een kruisnaald meter met schaalverlichting. Deze werkt van 1,8 tot en met 150MHz. Ofwel HF en VHF. Dat is handig omdat de tweemeterband niet altijd in het meetbereik valt. Het is één van de goedkoopste vermogensmeters, maar de prestaties zijn buitengewoon goed.
Het te meten vermogen wordt opgedeeld in drie bereiken. Namelijk van nul tot 15, 150 of 1.500 Watt. Dat is fijn omdat het net boven de "logische" stappen van 10, 100 en 1.000 Watt ligt. Het bereik is beslist iets om over na te denken bij aanschaf omdat het vervelend is als je net over het einde van de schaalverdeling meet en bij de volgende stap helemaal onderin het bereik meet.

image is loading...

Er zijn nog twee andere types in deze serie, namelijk de CN-102L en de CN-103L. De eerste van de twee heeft als enige noemenswaardige verschil dat de schaalverdeling tot 20, 200 en 2.000 loopt. De CN-103L meet van 140 tot en met 525MHz tot 20 en 200W.

De Daiwa CN-101L presteert buitengewoon goed. Na ijken met een referentiemeter blijkt de schaalverdeling erg goed te zijn, ook op de tweemeterband. Er zijn ook geen afwijkingen waargenomen aan de impedantie in de transmissielijn door de meter.

Nederlandse fout
Er zijn gevallen bekend van de CN-101L dat deze niet gevoelig is op het begin van de schaalverdeling. De oplossing is eenvoudig. Er zijn twee diodes verwisseld. De diodes zijn tussen de schakelaars geplaatst. In de juiste opstelling is de linker diode de (grote) germanium diode en de rechter (kleine) is de silicium diode.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416