AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Zetagi DL50 dummyload

Nederlandse inleiding
De meeste techneuten zullen het wel herkennen, altijd even in de behuizing willen kijken hoe het gebouwd is. Soms zelfs voordat het apparaat voor het eerst aangezet is. Zo heb ik ook in de Zetagi DL50 dummyload gekeken om te zien hoe deze gebouwd is. En de bevindingen staan hieronder.

Nederlandse specificaties
- maximaal vermogen: 50W
- frequentie: 0-500MHz
- afmetingen: 45x90x30mm
- gewicht: 150g
- aansluiting: SO-239 female (PL)

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse afbeelding
image is loading...

Nederlandse mechanisch
Mechanisch is de dummyload vrij eenvoudig. Het is een behuizing van twee gevouwen stukken staal, een print met weerstanden erop en wat bevestigingsmateriaal. Het is eenvoudig, maar vrij degelijk en doeltreffend.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse elektrisch
De weerstand van de dummyload wordt bereikt door negen (grote) weerstanden van 470 Ohm 5% parallel te zetten. Het voordeel is dat de gegenereerde warmte wordt verdeeld over negen weerstanden, maar de oplettende kijker ziet ook dat er een kleine afwijking is in de totaal weerstand.
Het vermogen dat kan worden opgenomen is 50W volgens opgave. Dat zou neerkomen op ongeveer 5,55W per weerstand.

Nederlandse afwijking in weerstandswaarde
470 Ohm gedeeld door negen weestanden is afgerond 52,22 Ohm en met de tolerantie in de praktijk dus tussen de 51,7 en 52,74 Ohm. En 52 Ohm is geen 50 Ohm. Dit is niet schokkend, maar wel iets om rekening meet te houden. Als je aan het audiofrequentie deel van een te testen zender werkt, volstaat deze dummyload goed, ook met een kleine misaanpassing in de weerstand. Ga je echter meten aan de eindversterker, kan het zijn dat de meetwaarden worden benvloed door de afwijkende weerstand van de dummyload.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse achtergrond
Zetagi is een merk dat produceert voor de 27MHz markt en doorgaans is de kwaliteit van deze producten lager om dat het onder andere door de lage zendvermogens de kwaliteit minder kritisch is. Apparatuur voor de markt van experimenteel radio-onderzoekers komt vaak uit fabrieken die ook voor de professionele markt produceren, dus ligt de kwaliteit ook hoger om de goede naam te behouden.

Nederlandse overweging
Deze dummyload met een kleine misaanpassing is beslist geen slecht product, maar er moet wel er rekening mee te worden gehouden dat er een afwijking is in de weerstand. Deze dummyload is geschikt om mee te kunnen meten aan een zender waarbij de misaanpassing wordt geaccepteerd. Dus meten aan het audiofrequente deel, de oscillator en dergelijke. Deze is minder geschikt om metingen te verrichten aan de eindversterker waarbij de impedantie van de eindtrap van belang is. Ik heb deze dummyload gebruikt als "vangnet" bij een coax schakelaar. Wanneer er twee zenders aan n antenne worden gebruikt via een coax schakelaar. Is het mogelijk om de zender te beschadigen zie op dat moment niet aan de antenne zit. Door het "open eind" aan de dummyload te koppelen, wordt het mogelijke zendvermogen omgezet in warmte en is er geen risico van beschadigen.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse beoordeling
Het is een goed product, maar let op wat je gewenste toepassing is zoals hierboven beschreven. Deze dummyload kost ongeveer 20,00 - 25,00 nieuw en lijkt mij een redelijke prijs. Als je deze zelf wil bouwen ben je al snel voor een paar weerstanden, connector en een behuizing meer geld kwijt. Wil je kritische metingen uitvoeren zou ik investeren in een betere dummyload. Bijvoorbeeld een met een chipweerstand die exact 50 Ohm is. Maar als het budget er is om goede meetapparatuur aan te schaffen, zal een duurdere dummyload vast ook geen bezwaar zijn.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416