AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

radio notebook

Nederlandse inleiding
Ik vermoed dat de meeste experimenteel radio-onderzoekers het wel kennen, even iets opschrijven wat belangrijk is en eindigen met een stapel verschillende papertjes die allemaal enige vorm van relevantie hebben. (Enveloppen van de geopende post liggen soms bij de hand en lenen zich hier prima voor.) De informatie is nuttig om te bewaren, maar in de vorm van losse papiertjes is een ellende. Laat staan hier iets in terugzoeken. Hier heb ik een (mogelijke) oplossing voor gevonden.

Nederlandse herkomst
In de wereld van (laboratorium) onderzoek wordt alle relevantie informatie genoteerd. Datums, tijden, persoonsgegevens, codering van (meet)apparatuur, gemeten waarden, tekeningen van (test)opstellingen en onderaan een handtekening ter bevestiging van de gegeven. Wanneer in een lab een ontdekking wordt gedaan, is het noodzakelijk dat alle gegevens bewaard blijven om het te kunnen reproduceren. Vandaar dat er "laboratorium notebooks" worden gebruikt.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse toepassing
Dit systeem heb ik, in eenvoudigere vorm, overgenomen voor het werk aan radio apparatuur. Geen officieel laboratorium notebook, maar een leeg "dummy" boek dat bij vrijwel elke boekhandel te krijgen is. Alles wat relevant is om te bewaren, noteer ik hier in. Van een idee voor een schakeling, bedrading van een kabel, serienummers van apparatuur, meetgegevens van het afregelen van een zendontvanger en dergelijke. Op de eerste bladzijde(n) een index die verwijst naar een paginanummer. En op de beteffende pagina de daadwerkelijke inhoud. En als het boek vol is, kan er verder worden gegaan in het tweede boek. Standaard noteer ik de datum en tijd met een onderwerp of titel. En onder de streep van deze kop staat de rest van de informatie. Bij elke test of opstelling gaat het boek mee en alles wordt genoteerd. De ervaring leert dat het handig om (kleine) ideeŽn ergens te noteren dat deze terug te vinden zijn. Als ik kabels maak, hang ik er een label aan met de datum en tijd, die overeenkomt met een bladzijde uit het "radio notebook" waar de aansluitgegevens op staan zoals welke kleur draad aan welke pen is gemonteerd. Wanneer ik een zendontvanger afregel noteer ik de gegevens van de zendontvanger (merk, model, type, lotnummer en serienummer), de gegevens van de meetapparatuur (soort instrument, merk, model, serienummer en calibratiedatum) en uiteraard de meetgegevens met de uitgevoerde handelingen. Dan is het eenvoudig om deze belangrijke informatie terug te vinden.

image is loading...


Ik hoop dat dit idee kan helpen om het werk prettiger te maken!

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416