Samlex SEC 1223 voeding

 inleiding
De Samlex SEC 1223 is een geschakelde voeding die 13.8 Volt DC levert met een maximale stroom van 23 Amp continu met 24 Ampère piek. De behuizing is van gemoffeld aluminium, de buiten maten zijn 182x220x59mm, gewicht is 1.5Kg. De voeding is voorzien van overspanningsbescherming, een stroombegrenzing en een kortsluitbeveiliging. Voor de koeling is een ventilator ingebouwd. (Jaren geleden door RAM als uitstekend en storingsvrij getest.)

Deze voeding is zeer conpact en daarmee handig voor op reis. Helaas zitten er schoefcontacten op waarmee het verwisselen van aders eenvoudig is met de gevolgen van dien. Daarom wilde ik er een Speakon NL4MP schassisdeel monteren als connector voor de voedingsspanning. En hieronder staat de operatie beschreven.

image is loading...
Aanzicht van de binnenkant van de voeding vanaf de voorkant gezien.

image is loading...
Aanzicht van de binnenkant van de voeding vanaf de achterkant gezien.


 connector monteren
Ik wilde een Speakon NL4MP chassisdeel monteren. Dat kan op twee manieren. Montage vanaf de voorkant van het paneel of via de achterkant. Wanneer de pandeeldikte een dikte heeft van ongeveer 2mm, plaats ik het chassisdeel liever vanaf de achterkant. Dan is het mooi vlak afgewerkt in het paneel, mits verzonken M3 boutjes toegepast. Wanneer de paneeldikte minder of meer is, is montage vanaf de buitenkant het best. Gelukkig is het paneel hier van de goede dikte en is montage vanaf de achterkant mogelijk. Met een kegelvormige boor is het mogelijk om ronde gaten van de juiste maat te maken. Na centeren, voorboren met 3mm is het gat op maat gemaakt met de kegelvormige boor. De bramen zijn weggehaald met een ronde "zoetvijl".

image is loading...

Daarna heb ik het chassisdeel vanaf de buitenkant door het paneel gestoken, met een winkelhaak haaks gezet en de boorplaatsen door de montagegaten op het paneel afgetekend. Met een 3mm boor zijn de schroefgaten geboord. En als laatste stap zijn de gaten verzonken om de kop van de boutjes kwijt te raken. En met twee M3 boutjes met verzonken kop, twee kartelringen en twee moeren is de connector gemonteerd.

De bedrading is als volgt. Er zijn drie draden aan de rode plus pool gesoldeerd en drie draden aan de zwarte massa pool gesoldeerd van het chassisdeel. De solderingen zijn, vanzelfsprekend, afgewerkt met krimpkous. De reden dat er drie draden aan zijn gemonteerd is dat drie draden flexibeler zijn dan één draad met dezelfde doorlaat dan stroom. Aan de andere kant van de beide aders zijn soldeerogen gesoldeerd. Deze ogen zijn aan de originele voedingsstekker gemonteerd.


 resultaat
Tada, hieronder staat het resultaat. De voeding is nu voor zien van een voedingsconnector. Letterlijk "Plug and Play".

image is loading...
De NL4MP connector op de achterkant van de voeding.

image is loading...
NL4FX-2 kabeldeel gemonteerd.© 1984...2022 - http://www.amateurtele.com