Deze pagina mag afgedrukt worden voor thuisgebruik. Commercieel gebruik of verdere verspreiding is niet toegestaan.
Dit is de afdrukbare pagina, klik hier voor het artikel op de volledige website.
http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=129

AM-65/GRC

inleiding
De AM-65/GRS is een audio versterker met voedingseenheid. Deze kan één op één gekoppeld worden met een TR-70/GRC zendontvanger of als audio versterker gebruikt worden voor meerdere zendontvangers in een grotere opstelling. Dit apparaat is gebruikt door het Amerikaanse leger (rond 1951) en door diverse fabrikanten gebouwd, waaronder Philips.
specificaties
Er zijn negen elektronenbuizen toegepast. Namelijk:
- 2x 6AK6 (miniatuur) V2 en V3 als audio versterker;
- 3x 12AU7 (noval) V1, V4 en V5 als audio versterker;
- 2x 0B2 (miniatuur) V6 en V7 als 90V spanningsregelaar;
- 1x thermisch relais K1;
- 1x balast buis R32.
blokschema


Het blokschema verklaart waarschijnlijk de werking grotendeels. Er gaat 6, 12, 24 (of 135) V in met eventuele audio signalen. Een RT-70/GRC kan gekoppeld worden om deze met 90V en 6,3V te voeden en audio te ontvangen voor de audio versterker. Er kunnen andere audio signalen worden ingevoerd en gemengd tot één kanaal om zo meerdere audio signalen te kunnen beluisteren.
voedingsspanning
De in te voeren voedingsspanning kan verschillen tussen 6, 12, 24, en 135VDC. Aan de binnenkant van het apparaat is met draaischakelaar [S-1] de gewenste spanning te kiezen. Let er wel op dat de corresponderende plug-in module is geplaatst. Dus als 24VDC als ingangsspanning gekozen wordt, dient ook de 24VDC module te zijn geplaatst én de schakelaar [S-1] op 24VDC gezet te worden. Zo kan er gekozen worden tussen een spanning van 6, 12 en 24VDC bij het toepassen van een plug-in module. Zonder plug-in module moet het geheel met 135VDC worden gevoed (en moet schakelaar [S-1] op 6V worden gezet).
frontpaneel


binnenkant
De onderkant van de eenheid:
De bovenkant van de eenheid:
De plug-in voedingsmodule via de achterkant in de eenheid geplaatst, in dit geval de 24VDC module:
koppeling met RT-70/GRC


De AM-65/GRC is niet alleen een audio versterker, maar ook een voedingsmodule. Via een koppelkabel kan een RT-70/GRC 6m zendontvanger bovenop de AM-65/GRC worden gemonteerd. De voeding levert 90V en 6V om de zendontvanger te laten werken. Let er opdat de AM-65/GRC niet op stand [TR-70] wordt gezet zonder dat er een RT-70/GRC gemonteerd is. De spanningsregelaar in de voeding moet belast zijn door middel van een RT-70 om de voeding niet te beschadigen. Op het frontpaneel is een blokkeer schroefje geplaatst dat ervoor kan zorgen dat de schakelaar niet per ongeluk op stand [TR-70] gezet kan worden als er geen RT-70/GRC is gekoppeld. Dit blokkeerboutje kan ook naar de "parkeer" positie worden geplaatst om het boutje niet te verliezen. Het boutje is op de foto van het frontpaneel op de "parkeer" positie geplaatst. Als deze onder de knop in het open gaatje is geplaatst, is de [RT-70] stand geblokkeerd. Niet alleen de voeding is nu gekoppeld maar ook het audio deel. Zo kan de ontvangen audio gemengd worden met de audio van eventueel andere gekoppelde zendontvangers.
aanschaf
Let er bij aanschaf goed op of de plug-in module geplaatst is. Zo niet, kijk dan ook of de reserve zekering aanwezig is (aan de binnenkant van het apparaat). Zonder de plug-in module kan een RT-70/GRC niet gevoed worden. Het is ook raadzaam om te controleren of de buizen niet wit zijn uitgeslagen. Als deze wit zijn uitgeslagen, is er lekkage geweest en is er ongewenste lucht in de buis terecht gekomen. De overige componenten zijn dusdanig degelijk dat deze vrijwel onverwoestbaar zijn. Links op het frontpaneel is een schroefje geplaatst met twee plaatjes. Op deze twee plaatjes staat respectievelijk: 6V, 12V, 24V en 135V. (Voor en achterzijde.) Zo kan de corresponderende voedingsspanning worden aangeduid op het voorpaneel. Het ontbreken heeft uiteraard geen onvloed op de werking, wel op de (verzamelaars) waarde.

© 1984...2022 - http://www.amateurtele.com - Afgedrukt op 2022-06-26T13:30:50+02:00