Deze pagina mag afgedrukt worden voor thuisgebruik. Commercieel gebruik of verdere verspreiding is niet toegestaan.
Dit is de afdrukbare pagina, klik hier voor het artikel op de volledige website.
http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=238

1. Racal Cougar PRM1545L introduction

inleiding
De fabrikant Racal (later overgenomen door Thales) heeft voor tactische toepassing ene modulair radiosysteem ontwikkeld onder de naam Cougarnet. Deze communicatieapparatuur is bedoeld voor gebruikt door defentie, politie en speciale eenheden. Het Racal Cougar systeem kenmerkt zich onder andere doordat de communicatie met een 16 kBps encryptie versleuteld kan worden. Naast diverse zendontvanger is er ook bijbehorende apparatuur gemaakt zoals eindversterkers, antenne’s, microfoons en diverde programmeerapparatuur om, al dan niet in het veld, de zendontvangers van de juiste frequentie instellingen en encyptie sleutels te kunnen voorzien.

beschikbaarheid voor amateurgebruik
In Nederland is bij de legerdump [Link: http://www.baco-army-goods.nl]: Baco Army Goods in IJmuiden een partij met Racal Cougar apparatuur in het jaar 2016 te koop gekomen. Naar verluid is deze apparatuur in Nederland gebruikt en aan de Belgische politie verkocht en gebruikt. Na een periode van gebruik is de apparatuur afstoten en is het in de dumphandel terecht gekomen. Er gaan geluiden rond dat de Nederlandse politie niet van de verkoop op de hoogte was en hier verrast over was…
De 70 MHz zendontvanger (PRM4515L) met eindtrap, microfoon, programmer, Fill Gun, afstandsbediening, batterijen en antennes zijn te koop aan geboden. Het beperkte aantal programmers waren snel uitverkocht en mogelijk mede naar aanleiding van twee artikelen in de [Link: https://www.veron.nl/vereniging/electron-magazine]: Electron en presentaties is de verkoop van de apparatuur is de verkoop hard gegaan. Nu (april 2017) is er slechts nog randapparatuur te verkrijgen zoals de afstandsbediening en enkele eindtrappen.
Cougarnet apparatuur
De basis van het Cougarnet is een serie zendontvangers dat gebaseerd is op het Clansman systeem. (De aansluitingen kunnen wel anders zijn ten opzichte van het Clansman systeem.) De zendontvangers ogen als een portofoon, maar er is geen microfoon en speaker ingebouwd. Er kan wel een accu en speakermicrofoon aan worden verbonden zodat er een portabele zentonvanger ontstaat. Ook kan deze zendontvanger (zonder accu) in een eindtap worden geschoven waardoor een vaste post/voertuigset wordt verkregen.
Mijn racal Cougar avontuur...
Ik heb al een aantal keer overwogen om een Racal Cougar aan te schaffen om op 70 MHz te gaan experimenteren. Maar uit budget/tijd overweging is het er niet van gekomen. Toen er een artikel van Chris; PA3CRX verscheen in de Electron in het juli nummer van 2016 ben ik overgehaald om een Racal Cougar met eindtrap aan te schaffen. En zo is dezelfde dag een bestelling geplaatst bij [Link: http://www.baco-army-goods.nl]: Baco Army Goods in IJmuiden. De bevindingen zijn op deze website te lezen van de Racal Cougar apparatuur. Sinds juli 2016 is er veel ontdekt en gemodificeerd. Bevindingen zijn gepubliceerd in de Elektron (januari 2016) en ik heb er ondertussen twee lezingen overgegeven. Dave; PA5DOF is ook actief aan het "spitten" gegaan in de Racal Cougar, met in het bijzonder de programmering en bijbehorende protocol. De hoeveelheid informatie groeit aanzienlijk en hierdoor kan er met enige regelmaat een verschuiving zichtbaar zijn in deze artikelen. In de zes pagina's over de Racal Cougar apparatuur zijn mijn bevindingen uiteengezet.
referenties
Op het internet is inmiddels mooie informatie te vinden over de Racal Cougar apparatuur. Hieronder staan een aantal referenties naar goed informatie.

Op de website [Link: http://www.cryptomuseum.com]: http://www.cryptomuseum.com is veel goede informatie te vinden van dergelijke apparatuur en in het bijzonder van de PMR4515: [Link: http://www.cryptomuseum.com/crypto/racal/prm4515]: http://www.cryptomuseum.com/crypto/racal/prm4515. Hulde voor de beheerders van Cryptomuseum!

Dave; PA5DOF heeft op zijn weblog [Link: http://pa5dof.blogspot.nl]: http://pa5dof.blogspot.nl beschreven hoe hij het data protocol ontrafeld heeft om er vervolgens een Arduino programmer mee te kunnen maken.

Dave; G1JWG heeft op zijn website [Link: http://pmrconversion.info]: http://pmrconversion.info veel informatie staan zoals originele verkoop folders van racal Cougar apparatuur.

© 1984...2021 - http://www.amateurtele.com - Afgedrukt op 2021-04-13T03:35:38+02:00