Deze pagina mag afgedrukt worden voor thuisgebruik. Commercieel gebruik of verdere verspreiding is niet toegestaan.
Dit is de afdrukbare pagina, klik hier voor het artikel op de volledige website.
http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=31

APRS tracker

Zendontvanger
De gebruikte zendontvanger is een Condor Standard voor VHF. Het voordeel is dat deze radiozendontvanger goedkoop zijn, robuust en het belangrijkste is dat deze bij het inschakelen meteen op de juiste frequentie staat. Mits de EEPROM op de juiste frequentie staat uiteraard. Afijn, in dit geval is de opstartfrequentie 144.800MHz.De zwaai
Het voordeel van een Condor Standard boven een Condor 16 is dat er een ingebouwde voorversterker in zit. Dus een Tinytrak kan direct op de ingang worden aangesloten zonder tussenkomst van een voorversterker (die in een slede zit). Dus de Tinytrak kan zonder slede worden gebruikt. Dat komt mooi uit, want in de beoogde behuizing past geen slede.Afijn, de zwaai. Ik ontdekte dat de zwaai minimaal was en de packet geluiden daarmee niet goed door kwamen. Op advies van Hans; PE1FCP heb ik gekeken naar weerstand R92. Er is namelijk de mogelijkheid om een weerstand op positie R92 te plaatsen om de versterking te kunnen veranderen. Ik heb de weerstand verwijderd en de potentiometer ernaast volledig met de klok mee gedraaid om maximale versterking te krijgen. En dat werkt want de zwaai is nu goed.

GPS Ontvanger
Er zijn meerdere opties die gekozen kunnen worden om als gps ontvanger te gebruiken. Bijvoorbeeld een handheld wandel gps, deze heeft een data uitgang die benodigd is. Het nadeel is dat de voeding gaat op batterijen. Er kan oog gekozen worden voor een gps module, maar dan moet er nog een behuizing omheen wat het nodige soldeerwerk en kosten voor een behuizing met zich mee brengt. Dus heb ik gekozen voor een "standaard" gps ontvanger met een seriële aansluiting. De gps heeft 5V gelijkspanning nodig en heeft zowel een TTL en RS232 data uitgang. De Tinytrak 3 kan beide niveau's aan, maar het RS232 signaal geniet mijn voorkeur. Dus heb ik aan de kabel van de gps ontvanger een negen-pens DUB-D connector gemonteerd. Deze kan direct op de Tinytrak worden aangesloten.Ik heb een gebruikte Rikaline 6010 X5 gps ontvanger gekocht. Na het uitpuzzelen van de draden blijkt het geheel te werken.
besturingsprint
Het hart van de besturing is een TinyTrak 3 print. Deze zet de gps gegevens om in signalen voor de zendontvanger. De TT3 heeft de mogelijkheid om een zender in- en uit te laten schakelen wanneer deze moet zenden. Hier wil ik gebruik van maken om dat een zendontvanger veel stroom gebruikt en ik liever geen lege accu heb in de auto. De TT3 print geeft een 5VDC signaal met maximaal 25mA om een zender te kunnen schakelen. Dit is een bijzonder kleine stroom en 5VDC relais' zijn dan ook lastig te vinden. Ik heb even gekeken naar een schakeling met een FET of een andere hafgeleider, maar deze schakelingen zijn onnodig ingewikkeld. Gelukkig heb ik uiteindelijk een 5VDC relais gevonden die minder dan 25mA nodig heeft. Met dit relais wordt een 12VDC relais geschakeld die 7A kan schakelen. En een Condor zendontvanger verbruikt hooguit 3A.Voor deze schakeling heb ik een hulpprint gemaakt. Hierop is de TT3 print geïsoleerd gemonteerd met de twee relais'. Om het aansluiten eenvoudiger te maken heb ik de benodigde draden gemonteerd aan schroefklemmen. Zo kan alle bedrading vast worden geschroefd aan de kabelboom. Zoals voor de inkomende voedingsspanning, uitgaande voedingsspanning voor de zendontvanger, signaaldraden voor de zendontvanger en een mogelijke schakelaar om tussen primaire en secundare modus te schakelen. Aangezien het een éénmalige en eenvoudige print is en het budget ook bepalend is, is gekozen voor de makkelijke weg. Geen print etsen, maar een print frezen. Eerst is op een papiertje een schetsontwerp gemaakt. Na veel gummen en corrigeren is een definitief ontwerp gemaakt. DIt ontwerp is overgezet op een dubbelzijdige print. De gaatjes zijn geboord en de ruimte tussen de sporen zijn weggefreesd. Het plaaten van de componenten is dan nog het minste werk.


De print werkt in testopstelling prima. De zender schakelt tien seconden voor "PTT" in en na "PTT" weer uit. Klaar om ingebouwd te worden dus!

© 1984...2017 - http://www.amateurtele.com - Afgedrukt op 2017-09-23T21:53:33+02:00