Deze pagina mag afgedrukt worden voor thuisgebruik. Commercieel gebruik of verdere verspreiding is niet toegestaan.
Dit is de afdrukbare pagina, klik hier voor het artikel op de volledige website.
http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=37

Wouxun speakermike

Wouxun handmicrofoon SMO-001
De Wouxun speakermike heeft "maar" vier aansluitdraden. Dit is voldoende voor de ptt knop, microfoon en speaker. Omdat een elektretmicrofoon ook voedingsspanning nodig heeft, lijkt er een draad te weinig te zijn. Maar uit onderzoek blijkt het gelukkig te kloppen.

Op de print zijn drie smd "weerstanden" te zien met opschrift "0". Dit zijn 0Ohm weerstanden ofwel draadbruggen. Deze zijn gemaakt om printsporen te overbruggen. Het is zoo ook mogelijk om meerdere combinaties te maken van schema. Zo kan bijvoorbeeld de massa van de microfoon en ptt knop worden losgekoppeld van de massa van se speaker door draadbug "KJ" te verwijderen.

De afwerking is naar mijn idee erg netjes. De print heeft duidelijke opdruk met markering van de componenten. Er is een spatwaterdichte rand geplaatst. Het solderdeerwerk is over het algemeen gewoon goed. Het kunststof is netjes afgewerkt en past perfect. Kortom, een goed product als je het mij vraagt.

De "ontkoppeling" van de microfoon is niet in de microfoon geplaatst. Dus er staat nog voedingsspanning op de microfoondraad voor de elektretmicrofoon. Houdt hier rekening mee bij het aansluiten van mogelijk andere apparaatuur. Waarschijnlijk volstaat een ontkoppelcondensator hierbij wel.#ID 20120530_122500
schema
Het schema van "PCB-010" is als volgt.
- De groene draad is verbonden met SP- en M-. Dit is de centrale massa voor de ptt toets, speaker en microfoon.
- De afscherming van de microfonkabel is verbonden met de PTT aansluiting en hier staat +5VDC op ten opzichte van de massa. Wanneer deze draad verbonden wordt met de massa loopt er ongeveer 5mA en schakelt de zender in. De spanning daalt (vanzelfsprekend) naar 0VDC.
- De rode draad is verbonden met SP+. Dit is het positieve signaal voor de luidspreker. Dit draad loopt via een geschakeld contact naar plus kant van de luidspreker. De min kant van de luidspreker is verbonden met SP-. Ofwel de massa van de luidspreker. Er is een extern contact voor een luidspreker of oordopjes. Dit externe contact is verbonden met de massa en het geschakelde contact. Wanneer er bijvoorbeeld een externe luidspreker is aangesloten, wordt de interne luidspreker afgekoppeld. Over de interne speaker is een keramische condensator geplaatst van 100nF.
-De witte draad is verbonden met M+. Dit is het draad voor de positieve kant van de microfoon. Hier staat +2,3VDC op als voedingsspanning voor de elektret microfoon. De andere kant van de microfoon is de negatieve aansluiting en is verbonden met de massa ofwel M-. Over M+ en M- is een smd weerstand van 820Ohm en een smd condensator van 2,2nF geplaatst.

aansluitstekker
3,5mm tip = niet gebruikt
3,5mm ring = M+ [wit]
3,5mm sleeve = PTT [afscherming]
2,5mm tip = SP+ [rood]
2,5mm ring = niet gebruikt
2,5mm sleeve = SP- (M-) [groen]


© 1984...2022 - http://www.amateurtele.com - Afgedrukt op 2022-06-26T13:42:48+02:00